Ciecierzyca w kuchni arabskiej

Ciecierzyca, zwana także cieciorką to roślina z rodziny bobowatych, występująca głównie w krajach Bliskiego Wschodu. Ciecierzyca jest jednym z podstawowych składników kuchni arabskiej, występuje w słynnych arabskich potrawach – hummusie i w postaci falafel. Strąki ciecierzycy są małe, pękate, przypominają z wyglądu nieduże orzechy laskowe. Mają barwę białożółtawą, czerwonawą lub brunatną.

Falafel - popularna potrawa kuchni arabskiej – to kulki z mielonej ciecierzycy smażone na głębokim oleju. Stanowią jedną z najpopularniejszych wegetariańskich potraw arabskich i takie kulki z ciecierzycy podaje się z różnymi sosami, z pitą, sałatkami, pastami, jako dodatek do szałarmy (sharmy, shoarmy). Ciecierzyca ma naprawdę szerokie zastosowanie w krajach Bliskiego Wschodu, a także w kuchni żydowskiej i kuchniach kaukaskich. Oto przepis na falafel - jedną z najsłynniejszych potraw arabskich:

  • Składniki (na około 18 kuleczek): 1 puszka ciecierzycy (400 g); 1 nieduża cebula; 1 ząbek czosnku; 6 łyżek mąki; 1/3 łyżeczki cynamonu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżeczki kuminu; 1/2 łyżeczki soli; 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej; szczypta pieprzu cayenne; 1-2 łyżki natki pietruszki; olej do smażenia, sezam (niekoniecznie).
  • Przygotowanie: Odsączamy ciecierzycę. Wszystkie składniki ucieramy w blenderze, dodajemy następnie mąkę i wyrabiamy jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy dziurkę przy pomocy trzonka drewnianej łyżki lub palcem. Kulki możemy obtoczyć w sezamie, ale nie jest to konieczne. W niedużym rondlu rozgrzewamy olej o wysokości co najmniej 2 cm. Kulki smażymy na kolor złoty i odsączamy je na papierowym ręczniku. Falafel podajemy z sosem czosnkowym, jogurtowym lub ostrym pomidorowym. Można spożywać je z warzywami lub jaki nadzienie chlebka pita.

Z ciecierzycy zrobić można naprawdę mnóstwo potraw. W kuchni arabskiej popularnymi daniami z cieciorki są: oczywiście hummus, zupa z ciecierzycą i cukinią, ciecierzyca z curry, kotlety z ciecierzycy, sałatka z ciecierzycy i buraków, ciecierzyca ze szpinakiem, pieczone placuszki z ciecierzycy lub harira. To ostatnie danie – harira – to tradycyjna zupa kuchni marokańskiej. Jest to potrawa, którą muzułmanie spożywają po całodziennym poście w czasie ramadanu. Jej główne składniki to ciecierzyca, soczewica, pomidory, seler i mięso jagnięce lub wołowe.